Duza popularnoscia w Serbii ciesza sie torty z herbatnikow- dzieciaki je uwielbiaja, torty te nie wymagaja pieczenia ani zmudnych przygotowan, i za kazdym razem mozna nadac mu nowy smak :-) I co wazne, z masy mozna tworzyc rozne ksztalty- dzis zaprezentujemy pajaka ;-)
Masa herbatnikowa:
- 900 g zmielonych lub bardzo drobno pokruszonych herbatnikow
- 375 g (czyli 1,5 kostki) margaryny
- 2 sparzone jajka (z pewnego zrodla)
- 250 ml soku owocowego
- 100 g zielonych orzechow wloskich
-150 g rodzynek
- 150g staretej na tarce czekolady mlecznej
- 3 lyzki dzemu
Margaryne utrzec na puch ze sparzonymi wczesniej jajkami. Do masy dodac orzechy, rodzynki i czekolade (ilosc tych dodatkow mozna swobodnie modyfikowac) i sok, wymieszac. Do masy wsypac 700g herbatnikow i zagniesc mase, dodajac pozostale herbatniki (maka nie moze byc zbyt twarda).
W przypadku formowania pajaka podzielilam mase na 2 czesci, w proporcji 2/3 i 1/3/ Z wiekszej czesci uformowalam tlow, z mniejszej glowe. Zlepilam obie czesci pajaka, posmarowalam dzemem i odstawilam na 30 minut do lodowki, by masa stwardniala.
W tym czasie przygotowalam mase cukrowa do ozdobienia robaczka :-) Mase mozna kupic, ja robilam mase samodzielnie.
Masa cukrowa do zdobienia:
- 600g cukru pudru
- 50 g margaryny
- 5 g zelatyny
- 30 ml zimnej wody
- pelna lyzka miodu (jasnego)
- czarny i pomaranczowy barwnik spozywczy
Zelatyne zalac woda, odstawic na kilka minut do napecznienia. Mio podgrzac- nie dopuszczajac do zagotowania!, wlozyc do niego zelatyne i margaryne, mieszajac rozpuscic wszystkie skladniki. Do miski wsypac 500g cukru pudru, wlac mase miodowo- tluszczowa, zagniatac jak ciasto (w razie potrzeby dodac jeszcze cukru pudru). Masa ma miec konsystencje i wlasciwosci plasteliny.
Z masy odlozyc kawalek bialego fondantu (potrzebny do wykonania oczu, usmiechu i kokardki). Pozostala mase dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3- wieksza czesc barwimy na czarno, mniejsza na pomaranczowo.
Czarna mase dzielimy na pol- jedna czesc rozwalkowywujemy cienko i obkladamy nia 'cialo' pajaka- najpierw tlow, potem glowe. Druga bedzie nam potrzebna do wykonania nog.
Po oblozeniu "ciala" robimy kokarde na szyi pajaczka, tak by zatuszowac laczenie masy na karku. Z bialej masy wycinamy dodatkowo oczka i usmiech i przyklejamy do glowy pajaka.
Mase przeznaczona na nogi dzielimy na 8 czesci- z kazdej prawimy waleczek, rozcinamy go na 3 lub 4 czesci i naprzemiennie zlaczamy kolory- robimy 1 waleczek i "montujemy" nogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz