Pyszne ciasto, doskonale znane wszystkim. Wbrew pozorom latwe do przygotowania, a smak- nie do opisania- wilgotne ciasto przeplatane kremem budyniowym...
Skladniki na ciasto:
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
- 2/3 szklanki cukry
- 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
Bialka ubic na sztywna piane. Dodac cukier i ubijac mikserem az do rozpuszczenia cukru. Dodawac po jednym zoltku i krotko miksowac, powoli wlac wode, zmiksowac, wlac olej i miksowac okolo 1 minuty. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, powoli wsypywac do masy, mieszac drewniana lyzka.
Gotowe ciasto wlac do keksowki wylozonej papierem do pieczenia, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 40 minut- do suchego patyczka.
W ten sam sposob upiec drugie ciasto, razem z maka nalezy dodac 2 lyzki kakao.
Skladniki na krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- torebeczka cukru wanilinowego
- 4 czubate lyzki maki pszennej
- 4 czubate lyzki maki ziemniaczanej
750 ml mleka zagotowac z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostale mleko rozmieszac z obiema makami, wlac do gotujacego sie mleka- ugotowac budyn, wystudzic go. Margaryne zmiksowac na puch, dodawac po lyzce zimnego budyniu i miksowac.
Ciasta pokroic na kromki szerokosci ok 2-3 cm. Kazda kromke posmarowac grubo kremem, nalezy ukladac je na tacy naprzemiennie. Gotowe ciasto posmarowac kremem i dowolnie ozdobic- ja polalam rozpuszczona czekolada i posypalam zmielonymi herbatnikami. Kroic na skos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz