wtorek, 21 kwietnia 2015

rolada z jajkiem i szpinakiem

Szybka do przygotowania i bardzo smaczna rolada. Swietnie smakuje jako dodatek do obiadu lub jako wedlina do kanapek.


Skladniki:

- 500g miesa mielonego (u mnie wieprzowe)
- 2 cwiartki z kurczaka
- 1 jajko
- 2 lyzki bulki tartej
- 1 cebula
- 4 zabki czosnku
przyprawy: sol, pieprz, slodka papryka mielona

nadzienie: 

- 3 jajka ugotowane na twardo 
- 300g szpinaku (uprzednio krottko obgotowanego)
- 3 zabki czosnku


Z cwiartek kurczaka zdjac skorki, wyciac kosci, mieso zmielic. Dodac mielona wieprzowine, posiekana cebule, czosnek przecisniety przez praske, surowe jajko, bulke tarta i przyprawy. Calosc dobrze wyrobic. 
Obgotowany szpinak wystudzic, drobno posiekac, podsmazyc z posiekanymi 3 zabkami czosnku na odrobinie oleju.

Podlozna keksowke (u mnie dlugosci 25 cm) wylozyc papierem do pieczenia. Wlozyc do foremki polowe masy miesnej, na to polowe szpinaku, na to jajka. Przykryc reszta szpinaku, na niego nalozyc druga polowe masy miesnej (tak, by przykryc calkowicie nadzienie). Wierzch  posmarowac olejem (najlepiej uzyc do tego pedzelka). Foremke przykryc folia aluminiowa- folie nakluc ja w kilku miejscach tak, by para mogla sie wydostac i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 40 minut. Po tym czasie zdjac folie i dopiec rolade, az porumieni (ok 15 minut). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz