poniedziałek, 3 marca 2014

zapiekany ryz z warzywami i piersia kurczaka

Dietetyczny misz- masz :) Mozna uzyc warzyw, jakie mamy w lodowce lub gotowych mrozonek :)


Skladniki: 

- pojedyncza piers z kurczaka
- 6 lyzek ryzu (suchego) 
- maly por
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- pol selera
- szklanka mrozonego groszku
- 1/3 opakowania mrozonych warzyw (u mnie papryka, marchew, pomidor, fasolka)
- lyzeczka oleju
- przyprawy (sol, slodka papryka, ziola prowansalskie, pieprz)
- lyzeczka sosu sojowego

Piers z kurczaka pokroic na kawalki, natrzec przyprawami, pokropic sosem sojowym i odstawic do lodowki na ok 1 h. 
Po tym czasie naczynie zaroodporne posmarowac cienko olejem, wylozyc kawalki miesa i wstawic do piekarnika na ok 10- 15 minut (temperatura 160 stopni). 
Na tarce o grubych oczkach zetrzec marchew, selera i pietruszke. Dodac do tego posiekana cebule, pokrojonego w polplasterki pora, 6 lyzek suchego ryzu i mrozone warzywa. Wszystko dokladnie wymieszac. 
Wyjac mieso z piekarnika, rownomiernie rozlozyc wokol kawalkow miesa mieszanke ryzowo- warzywna, wymieszac. Zalac woda w takiej ilosci, by delikatnie przykryla calosc.


Calosc wstawic do piekarnika, podwyzszyc temperature do 180 stopni i piec, mieszajac co 10-15 minut (delikatnie, by woda rownomiernie parowala). Kiedy potrawa zgestnieje, a ryz i warzywa zmiekna, wyjac danie z piekarnika.


Podawac z dowolna surowka. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz