poniedziałek, 4 listopada 2013

kruche ciasto nadziewane dynia

Pyszne ciasto dla wielbicieli dyni. Banalnie proste do przygotowania, tanie, idealne na jesienne wieczory :)




Skladniki: 

ciasto: 
- 700 g maki pszennej
- 360 g margaryny
- 4 jajka
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukru

nadzienie: 
- 1,5 kg dyni (ja uzylam dyni pizmowej, o podluznym ksztalcie) 
- 1 lyzeczka cynamonu (lub wg uznania)
- ok 200- 300g cukru (wg uznania)

Make pomieszac z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksowac margaryne na puch, dodac jajka i wszystko razem ubic. Do masy dodac suche skladniki i recznie wyrobic ciasto- odstawic je na 30 minut do lodowki. 

Dynie zetrzec na tarce o duzych oczkach, dodac cynamon i cukier do smaku. 

Forme (u mnie 32x 45cm) wysmarowac margaryna i posypac maka. Polowe ciasta rozwalkowac i wylozyc spod i brzegi blaszki. Na to wylozyc nadzienie. Rozwalkowac pozostala czesc ciasta i przykryc nadzienie. Ciasto ponakluwac widelcem dosc gesto. Piec do zrumienienia (ok 40 minut) w temperaturze 180 stopni. 

Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz