Smaczny, letni obiad- idealnie sprawdzaja sie w polaczeniu z sosem czosnkowym i salatka z pomidorow :)
Skladniki:
- 750 g cukinii
- 250-300 g sera feta
- ok 130 g maki
- 3 jajka
- 1 cebula
- sol, pieprz
Cukinie zetrzec na tarce o duzych oczkach, posolic i odstawic na sitku na pol godziny, zeby sie odsaczyla. Po tym czasie dobrze wycisnac ja rekoma.
Cebule drobno posiekac, przelozyc do wiekszej miski, dodac do niej pokruszony ser feta i dobrze wymieszac. Dodac make, pieprz i jajka (ubite w innej miseczce). Wszystko dobrze wymieszac lyzka, dodac dobrze odsaczona cukinie i wymieszac (jesli masa jest zbyt rzadka, dodac jeszcze troszke maki).
Duza blache od piekarnika wylozyc papierem do pieczenia, lyzka nakladac ciasto formujac placuszki. Piec w nagrzanym piekarniku okolo 40 minut w temperaturze 160- 180 stopni.
pewnie się czepiam, ale - "jesli masa jest zbyt gesta, dodac jeszcze troszke maki" - czy aby na pewno ? :)
OdpowiedzUsuńWłasnie się nimi zajadamy :) rewelacja :) dla porównania zrobiłam jedną porcje na patelni i nie były tak smaczne :) Bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńmasz racje oczywiscie, juz poprawiam blad :) ciesze sie, ze smakowalo :))
OdpowiedzUsuń