Smaczny, szybki obiad :) Bardzo sycace, z dodatkiem surowki- kompletny obiad.
Skladniki:
- 400 g boczniakow
- 5 jaj
- 100 g sera zoltego (starty lub w plastrach)
- 100g szynki drobiowej
- 2 papryki
- 1 cebula
- 2 lyzki oleju
- 200 ml smietany 12%
- 100 ml mleka
- natka pietruszki
Boczniaki pokroic w kostke, papryke w paski, cebule posiekac drobno. Cebule poddusic na lyzce oleju, dodac boczniaki i papryke, dodac sol i pieprz, podlac woda i dusic do miekkosci (woda ma odparowac).
4 jajka ugotowac na twardo, wystudzic, pokroic w plasterki. Plasterki jaj ulozyc na dnie wysmarowanej formy do pieczenia. Na jajka poukladac plastry szynki, na to wylozyc grzyby z warzywami.
W miseczce ubic 1 jajko ze smietana i mlekiem, doprawic do smaku, dodac posiekana natke pietruszki, wymieszac. Masa jajeczna zalac rownomiernie przygotowana zapiekanke. Na wierzchu poukladac plastry sera (lub posypac startym) i zapiekac ok 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz