piątek, 7 czerwca 2013

zapiekana fasolka szparagowa z piersia z kurczaka

Smaczne, zdrowe danie :) Mozna przygotowywac je caly rok- zarowno ze swieza, jak i mrozona fasolka. 



Skladniki:

- 400 g fasolki szparagowej
- 1 pojedyncza piers z kurczaka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 papryki 
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- sol, pieprz, bazylia
- natka pietruszki
- lyzka oleju


Fasolke obgotowac we wrzacej, posolonej wodzie ok 10 minut (jesli jest swieza, przed gotowaniem pokroic ja na mniejsze kawalki). 

Mieso i papryke pokroic w kostke, cebule posiekac, marchew pokroic w plasterki. Na patelnie wlac lyzke oleju, dodac mieso i warzywa, podlac odrobina wody i dusic razem ok 10 minut. Po tym czasie zdjac z ognia, dodac odsaczona, podgotowana fasolke i wszystko razem dobrze wymieszac. 

Naczynie zaroodporne wysmarowac tluszczem, wylozyc do niego warzywa z miesem. W misce ubic 2 jajka, dodac przyprawy i posiekana natke pietruszki, wlac mleko i dobrze wymieszac. Masa jajeczna zalac przygotowana zapiekanke- piec w temperaturze 160 stopni ok 40 minut- az nadmiar plynu odparuje, a zapiekanka na wierzchu zezloci sie. 

Podawac z dowolna surowka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz