czwartek, 31 stycznia 2013

zupa z czerwonej soczewicy

Pyszna, rozgrzewajaca zupa, w sam raz na zime ;-) 



Skladniki: 

- 150 g czerwonej soczewicy
- pol malego selera
- 1 pietruszka
- 2 male marchewki
- 2l bulionu drobiowego lub warzywnego
- pol cebuli
- 3 zabki czosnku
- lyzka oleju
- sol, pieprz
- slodka mielona papryka
- 2 dl soku pomidorowego

Soczewice wyplukac, wlozyc do garnka, zalac bulionem. Obrane i pokrojone w kostke: seler, pietruszke i marchewke wlozyc do wywaru, zagotowac. 

Na patelni rozgrzac olej, wrzucic posiekana cebule, podsmazyc. Kiedy bedzie miekka, dodac zmiazdzony czosnek, sol, pieprz i papryke mielona, smazyc razem ok 30 sekund. 

Cebule przelozyc do gotujacej sie zupy, dodac sok z pomidorow, gotowac do miekkosci. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz