środa, 30 stycznia 2013

surowka z kapusty wloskiej

Zdrowa i smaczna surowka ze swiezych warzyw i jabluszka- super smakuje i do ziemniakow, jak i ryzu czy kaszy. 



Skladniki: 

- pol glowki kapusty wloskiej
- 1 jablko
- 2 marchewki
-1 seler
- 1 wiekszy korzen pietruszki
pol czerwonej cebuli
- natka pietruszki
-2-3  lyzki oliwy
- sol, pieprz
- sok z polowki cytryny

Kapuste poszatkowac, poslic, obciazyc ja na pol godziny, az lekko zmieknie. 

Marchew, jablko, seler i pietruszke zetrzec na tarce na grubych oczkach, cebule pokroic w kostke, natke pietruszki posiekac. 

Do oliwy dodac odrobine soli, pieprz, i natke pietruszki, wymieszac. 

Do kapusty dodac starte warzywa i jablko i cebule, wymieszac. Wlac oliwe z przyprawami, skropic calosc sokiem z cytryny, wymieszac i odstawic do lodowki na ok 2 h. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz