czwartek, 24 stycznia 2013

tarta z serem feta i szpinakiem

Smaczne danie na cieplo i na zimno :-)



Skladniki:

na ciasto:
- 300 g maki pszennej
- 180 g margaryny
- 1 jajko
- 1 lyzeczka soli

na farsz:
- 300 g swiezego szpinaku
- 200 g sera feta
- 200 ml kwasnej, gestej smietany
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 zabki czosnku
- 1 lyzka oleju
- pieprz, sol

CIASTO: Przed przygotowaniem ciasta nalezy zamrozic margaryne. 
Make przesiac do miski, dodac sol, wymieszac. Zrobic w mace wglebienie, wbic tam jajko, zetrzec na tarce margaryne i szybko zagniesc ciasto. Owinac je folia spozywcza i wlozyc na godzine do lodowki. 

FARSZ: Liscie szpinaku umyc i pokroic je na mniejsze czesci. Na duzej patelni (ja robilam to w woku) rozgrzac olej, dodac posiekana cebulke i czosnek, podlac lyzka wody i smazyc, az cebula sie zeszkli- dodac szpinak i chwile smazyc, az liscie puszcza wode i "zwiedna".

Ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac, wylozyc nim dno i boki natluszczonej  formy (u mnie srednica 24 cm). Ciasto ponakluwac widelcem, polozyc na nim papier do pieczenia i wysypac groch (obciazone w ten sposob ciasto nie urosnie i nie znieksztalci sie). Wlozyc na 5-6 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 
W czasie, gdy ciasto sie piecze, przygotowywujemy mase jajeczna: w miseczce rozbic dwa jaja, dodac pieprz i sol (ostroznie z sola, pamietajmy, ze feta jest juz slona) i ubic. Dodac smietane i mleko, dobrze wymieszac, aby masa byla gladka i puszysta. 
Podpieczone ciasto wyjac z piekarnika, zdjac papier i groch. Na ciasto pokruszyc fete, na to wylozyc szpinak- calosc zalac masa smietanowo- jajeczna. Wlozyc do piekarnika na ok 30-40 min (180 stopni)- piec, az masa na wierzchu zezloci sie. 
Smacznego :-)

1 komentarz: