poniedziałek, 21 stycznia 2013

zupa pieczarkowo- groszkowa z boczkiem

Byc moze skladniki to dosc nietypowa kombinacja, ale zupa jest fantastyczna- dobrze rozgrzewa :)



Skladniki:

- 100 g chudego, wedzonego boczku
- 200 g swiezego lub mrozonego zielonego groszku
- 200 g pieczarek
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 200 ml kwasnej smietany 12%
- sok z polowki cytryny
-  sol, pieprz
 - 1 lyzka oleju
- natka pietruszki

Boczek, marchew, pietruszke, cebule i pieczarki posiekac w drobniutka kostke.  Do duzego garnka wlac olej, rozgrzac- wrzucic boczek i smazyc, az do zrumienienia. Dodac marchew, pietruszke, groszek i cebule i smazyc razem okolo 2- 3 minut. Dodac pieczarki, smazyc okolo minuty. Dolac wody (ok 2 l ), dodac przyprawy, gotowac okolo 30 minut, az skladniki zmiekna. 
Odlac na talerz okolo 300 ml zupy, wystudzic. Smietane wlozyc do miseczki, dodac do niej sok z cytryny, wymieszac. Powoli dolewac przestudzona zupe, ciegle mieszajac, aby zupa sie nie zwarzyla. Tak rozrobiona smietane wlac do zupy, wymieszac. 
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz