piątek, 18 stycznia 2013

smarowidlo do chleba z cieciorki

Moje pierwsze danie z cieciorka- jestem pozytywnie zaskoczona efektem :-) Smarowidelko jest pyszne- i zdrowe :-)





Skladniki:

- 200 g suchej cieciorki
- 1 cebula
- 3 zabki czosnku
- sol, pieprz
- ostra papryka w proszku
- 4 lyzki oliwy

Cieciorke namaczamy na noc, na 12h (wody ma byc 2 razy wiecej, niz cieciorki). Po tym czasie nalezy ja oplukac, zalac swieza woda i gotowac, az bedzie miekka. Odsaczyc na sicie, wystudzic.
Cebule drobniutko posiekac,posolic, smazyc az do lekkiego zrumienienia. Dodac posiekany czosnek, pieprz i papryke i jeszcze chwilke podsmazyc (zdjec z gazu kiedy poczujemy intensywny zapach czosnku). 
Cieciorke przelozyc do miski,  dodac oliwe, zmiksowac blenderem na gladka mase. Dodac cebulke i czosnek, ponownie zmiksowac. Schlodzic w lodowce i zajadac ze smakiem :-)

5 komentarzy:

  1. a nie z ciecierzycy?? cieciorka to chyba ptaszek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z cieciorki, cieciorka to roslina: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cieciorka_(ro%C5%9Blina) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cietrzew oo to mialam na mysli samica pana cietrzewia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe, czy cietrzew lubi ciecierzyce ;D

    OdpowiedzUsuń