To ekonomiczna i bardzo, bardzo smaczna pizza. Staram sie nie wyrzucac chleba z wiadomych wzgledow, a takie danie to doskonaly pomysl na wykorzystanie starego pieczywa. Dodatki moga byc dowolne, mozna dolozyc to, na co mamy ochote- pieczarki, oliwki itd.
Skladniki na okragla blaszke srednicy 24 cm:
- okolo 300g chleba ( w zaleznosci od "grubosci" ciasta, jaka lubimy)
- ketchup 100g
-ser zolty 150- 200g
- wedlina drobiowa 100g
-1 jajko
- szklanka mleka
- oregano, sol, pieprz
- lyzeczka oleju
Chleb kroimy w kostke. Olej rozgrzac w glebszym garnku lub na patelni, wrzucic chleb i podsmazyc go. Wystudzic.
Blaszke wysmarowac olejem, wylozyc na nia chleb, posmarowac ketchupem, posypac oregano. Na to wylozyc wedlinke i posypac startym serem.
Jajko ubic z sola i pieprzem, dodac mleko, masa przelac "pizze", docisnac wszystko rekoma, tak, aby chleb byl namoczony w mleku.
Piec ok 15 min w 170- 180 stopniach.
Smacznego :-)
Pomysł na naprawdę świetny :) Do tej pory robiąc pizze z chleba kładłam zwyczajnie kromki na spód blachy... ale ten sposób jest o wiele ciekawszy i bardziej przypomina prawdziwą pizze! spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuń