wtorek, 2 października 2012

koperkowa zapiekanka z cukinii i miesa mielonego

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki- tym razem bez ziemniakow, ryzu czy makaronu- prosta i pyszna zapiekanka z cukinii i miesa mielonego, o pieknym zapachu koperku- polecam na pyszny, sycacy obiadek :)



Skladniki:

- 400 g miesa mielonego (u mnie mieszane, wieprzowo- drobiowe)
- 2 srednie cukinie
- 1,5 szklanki mleka
- 2 duze jajka
- peczek koperku 
- 1 cebula
- lyzka oleju
- przyprawy: sol, pieprz, bazylia



Cukinie obrac, usunac nasiona, pokroic na w kostke, krotko blanszowac w osolonej wodzie (ma pozostac twarda). Dobrze odcedzic i wystudzic. 

Cebule pokroic w kostke, podsmazyc ja na oleju, do zeszklonej dodac mieso i dusic na wolnym ogniu (w razie potrzeby podlac woda). Dodac sol, pieprz i bazylie. 

Naczynie zaroodporne wysmarowac cienka warstwa oleju, wylozyc 1/3 cukinii, na to warstwa miesa (1/2 calosci), na to znow cukinia, mieso, ostatnia warstwa to cukinia. 

W misce ubic 2 jaja, dodac mleko, posiekany koperek, sol i pieprz (pamietajac, ze mieso jest juz doprawione, a cukinia byla gotowana w slonej wodzie, wiec nie przesadzajmy z iloscia ;)) 

Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Przygotowana zapiekanke zalac rownomiernie mlekiem z jajkami, wlozyc do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zmiejszyc temperature pieczenia na 150 stopni, piec okolo godziny- az zapiekanka ladnie sie zarumieni ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz