niedziela, 15 czerwca 2014

kokosowo- czekoladowa tapioka

Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku (roslina uprawna pochodzaca z Brazylii). Jest lekkostrawna, hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu i glutenu. 

Poniewaz po raz pierwszy przygotowywalam i jadlam tapioke, postawilam na sprawdzona kombinacje kokosa i czekolady :)
 Przepis (z moimi niewielkimi zmianami) pochodzi ze strony coolinarika.com



Skladniki:

kokosowa tapioka: 
- 50g tapioki 
- 100g wiorkow kokosowych
- 550 ml mleka
- 3 lyzki cukru 

czekoladowa tapioka: 
- 50g tapioki
- 80g ciemnej czekolady (u mnie czekolada 70% kakao)
- 550 ml mleka
- 3 lyzki cukru

dekoracja: 

-20g czekolady
mielone herbatniki


Do 2 miseczek wsypac po 50g tapioki, zalac 250 ml mleka i odstawic na okolo 60 minut. 
Do 2 garnkow przelozyc napeczniale perelki tapioki, dolac pozostale mleko, dodac cukier. Gotowac na wolnym ogniu ok 15 minut, ciagle mieszajac. Do jednej masy dodac polamana czekolade, do drugiej kokos, wymieszac i gotowac jeszcze 5 minut. 
Masy nakladac naprzemiennie do salaterek, udekorowac wiorkami czekolady i mielonymi herbatnikami. Zostawic do wystygniecia. 




1 komentarz:

  1. Free Casino No Deposit Bonuses for 2021
    How to 카지노 get started without deposit at one of the 제왕 카지노 top UK online casinos. If febcasino you do get a free no deposit bonus, you should be aware that no

    OdpowiedzUsuń